Dual study program
Since the 2016/17 training year, the Central College of the German Confectionery Industry has been offering a dual course of study to accompany training in collaboration with Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences, Neubrandenburg University of Applied Sciences and Niederrhein University of Applied Sciences.
In 4.5 years you will qualify as a confectionery technologist and Bachelor of Science in Food Technology (Baking and Confectionery Technology).
Prospective students must have a general higher education entrance qualification or an entrance qualification for universities of applied sciences.
The dual study program offers numerous advantages for students and the training company.
Cooperation partners for this dual study program are:
- Training companies in the confectionery industry
Vocational school:
- Central College of the German Confectionery Industry, Solingen
Study:
- Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences, Life Science Technologies Division, Lemgo
- Neubrandenburg University of Applied Sciences, Faculty of Agricultural Economics and Food Sciences, Neubrandenburg
- Niederrhein University of Applied Sciences, Department of Oecotrophology, Krefeld
Timetable Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences
Jahr | Halbjahr | Einsatzort |
---|---|---|
Jahr 1 | (1./2. Hj): | Berufsausbildung im Unternehmen mit Blockpraktikum an der ZDS (Solingen) inkl. Zwischenprüfung |
Jahr 2 | (1./2. Hj): | Studium an der Hochschule |
Jahr 3 | (1. Hj): | Studium an der Hochschule |
(2. Hj): | Berufsausbildung im Unternehmen mit Blockpraktikum an der ZDS (Solingen) inkl. Abschlussprüfung | |
Jahr 4 | (1./2. Hj): | Studium an der Hochschule |
Jahr 5 | (1. Hj): | Projekt-/ Bachelorarbeit in der Firma |
Schedule Neubrandenburg University of Applied Sciences
VORTEILE FÜR STUDIERENDE | VORTEILE FÜR AUSBILDUNGSFIRMA |
---|---|
Zwei Abschlüsse, dadurch Zeiteinsparung | Hochmotivierte Mitarbeiter/innen |
Vermittlung umfassender Theorie- und Praxiskenntnisse | Firmenbindung der qualifizierten Mitarbeiter/innen |
Lange Firmenzugehörigkeit | Projekt- und Bachelorarbeit in der Firma |
Sehr gute Berufseinstiegschancen | Qualifizierte Mitarbeiter/innen haben Bezug zu Praxis und Wissenschaft |
Vergütung über die gesamte Zeit | Qualifizierte Mitarbeiter/innen sind mit Betriebsprozessen vertraut |
The Federal Association of the German Confectionery Industry (BDSI) offers an apprenticeship exchange on its website, which lists current vacancies.