Dual study program

Since the 2016/17 training year, the Central College of the German Confectionery Industry has been offering a dual course of study to accompany training in collaboration with Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences, Neubrandenburg University of Applied Sciences and Niederrhein University of Applied Sciences.

In 4.5 years you will qualify as a confectionery technologist and Bachelor of Science in Food Technology (Baking and Confectionery Technology).

Prospective students must have a general higher education entrance qualification or an entrance qualification for universities of applied sciences.

The dual study program offers numerous advantages for students and the training company.

Cooperation partners for this dual study program are:

  • Training companies in the confectionery industry

Vocational school:

  • Central College of the German Confectionery Industry, Solingen

Study:

  • Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences, Life Science Technologies Division, Lemgo
  • Neubrandenburg University of Applied Sciences, Faculty of Agricultural Economics and Food Sciences, Neubrandenburg
  • Niederrhein University of Applied Sciences, Department of Oecotrophology, Krefeld

Timetable Ostwestfalen-Lippe University of Applied Sciences

JahrHalbjahrEinsatzort
Jahr 1(1./2. Hj):Berufsausbildung im Unternehmen mit Blockpraktikum an der ZDS (Solingen) inkl. Zwischenprüfung
Jahr 2(1./2. Hj):Studium an der Hochschule
Jahr 3(1. Hj):Studium an der Hochschule
(2. Hj):Berufsausbildung im Unternehmen mit Blockpraktikum an der ZDS (Solingen) inkl. Abschlussprüfung
Jahr 4(1./2. Hj):Studium an der Hochschule
Jahr 5(1. Hj):Projekt-/ Bachelorarbeit in der Firma

Schedule Neubrandenburg University of Applied Sciences

VORTEILE FÜR STUDIERENDEVORTEILE FÜR AUSBILDUNGSFIRMA
Zwei Abschlüsse, dadurch ZeiteinsparungHochmotivierte Mitarbeiter/innen
Vermittlung umfassender Theorie- und PraxiskenntnisseFirmenbindung der qualifizierten Mitarbeiter/innen
Lange FirmenzugehörigkeitProjekt- und Bachelorarbeit in der Firma
Sehr gute BerufseinstiegschancenQualifizierte Mitarbeiter/innen haben Bezug zu Praxis und Wissenschaft
Vergütung über die gesamte ZeitQualifizierte Mitarbeiter/innen sind mit Betriebsprozessen vertraut

The Federal Association of the German Confectionery Industry (BDSI) offers an apprenticeship exchange on its website, which lists current vacancies.

Please click here to go to the training exchange.