Practical Introduction Course: Industrial Chocolate Manufacturing
Datum: 20.07. – 24.07.2026
Sprache: Englisch
Ort: ZDS Solingen
Kosten: 3.750,00 €

This chocolate course gives insights into industrial chocolate manufacturing. The characteristics of raw materials and their impact on product quality and the technology of producing chocolate products are focused. The participants get to know the stages of chocolate production from cocoa bean processing to cocoa liquor and chocolate mass manufacture. On the last day, the topic of compound and moulding technology will be addressed.
Main Focus:
• Raw materials and recipes
• Cocoa mass, cocoa butter, cocoa powder
• Practical production process from cocoa beans to cocoa mass
• Practical production of dark, milk and white chocolate (at least two types)
• Standard and alternative processes
• Tempering,Molding and cooling
• Enrobing techniques
• Hollow figures, filled chocolates
• Fat bloom and sugar bloom
• Compound types and technology
• Employees of chocolate and confectionery industry: Production staff, product development, quality assurance, marketing, sales staff
• Employees from raw material and machinery suppliers
- Kursunterlagen in digitaler Form
- Erfrischungen: Snacks und Getränke
- Mittagessen in der Kantine der ZDS
- Teilnahmebescheinigung
- Sie sollten bequeme Arbeitskleidung, lange Hosen und Schuhe tragen.
- Wir bitten Sie, Ihren eigenen Mantel mitzubringen.
- Bitte bringen Sie Ihren Laptop mit, um vor Ort auf die Kursunterlagen zugreifen zu können.
Fragen?
Für Fragen zur Veranstaltung steht Ihnen unsere Projekt-Organisation zur Verfügung:
seminar@zds-solingen.de
+49 (0) 212 59 61 32
Ihr Kursleiter:
Guillermo Geschwindner
Dipl.-Ing. Lebensmitteltechnologie,
Fachlehrer Zuckerwaren und Schokolade


